Kjappe fakta

  • Dato: 24.8- 26.8 2007
  • Sted: Sundløfsstugan, Ljørdal
  • Hva slags aktivitet: Kurs/ trening i føring av hund i fjellet
  • Arrangør: Norsk gordonsetterklubb
  • Hvordan var det: Lærerikt og en fin innføring i hundeføring i fjellet.
  • Jobbe videre med: Grunndressuren, spesielt innkalling og lineføring. Lære konsekvens/ lydighetsapport.

Topptreff sør 2007

En lærerik helg der hund, fugl, fører og fjell sto i fokus.
56 gordonsettere med eiere, 8 instruktører, 3 dager til fjells- hvem er den mest talentfulle? Topptreff sør arrangeres av Norsl Gordonsetterklubb og høsten 2007 var jeg og Rex med

Helgen 24.- 26. august 2007 var jeg og Rex med på Topptreffet til Norsk Gordonsetter klubb på "Gordon Castle" i Ljørdalen (Trysil). Dette er en årlig begivenhet der hunder opptil 30 måneder er med ut i fjellet i to dager med instruksjon, og den tredje dagen blir de mest talenfulle hundene invitert til å delta i finalen. Om vinneren av denne finalen tidligere samme år har vunnet fellesutstillingen for fuglehundene kan den smykke seg med tittelen "Årets talent sør".

For vår del startet helgen torsdag kveld da pappa plukket meg opp på Hamar og vi kom etter litt rot og feilkjøring (mine evner som kartleser er begrenset...) til Fulufjället camping i Sverige, helgens bosted. Slitne hunder og mennesker satte pris på endelig å komme frem. Krefter måtte fylles på, før begivenhetenes start neste dag.

Vi var velsignet med ett formidabelt vær hele helgen, selv om strålende sol til tider blir litt i overkant varmt for svarte settere. Vi begynte instrukjsonsdagene på fredagen i 9-tiden der vi ble tildelt instruktør, instruksjonsparti og terreng. Vi skulle egentlig bytte terreng lørdagen, men det ble til at vi gikk i samme terrenget begge dagene. Helgens instruktør var Bjørn Odden. En real brumlebass og erfaren fugelhundmann med erfaring fra både prøver, jakt og dømming. Med seg hadde han sin VK-hund, engelsksetteren Zsar(?), som lærehund om behovet skulle melde seg.

Fredag var en introdag der både hunder, førere og instruktør skulle bli kjent med hverandre og lære litt om hvordan man fører en hund i fjellet. Rex startet dagen med å vise seg fra en av sine dårligere sider. Surrete søk og lite produktivt arbeid, mulig han var påvirket av stress med nye hunder og rypelukt i nesen. Men utover dagen begynte han virkelig å jobbe slik han skulle. Han brukte vind og terreng slik en fuglehund skulle og instruktør Bjørn ble så imponert at han tilbød seg å overta Rex om jeg ikke ville ha han mer. Bjørn ble nok skuffet, for Rex er nok min til sin siste dag, men det er alltid gøy å få komplimenter.

Lørdagen ble også startet med morgensamling og med utdeling av diverse priser, til og med jeg og Rex fikk litt heder og ære. Jeg og Rex ble hedret for vår innsats med å gjøre Rex om fra frittgående gårdshund til en flott jakthund på bare 6 mnd. Vet ikke helt hvor mye av den æren jeg egentlig skal ta, men var nå gøy med litt heder & ære + at vi fikk 3kg hundemat, noe som passer bra for en fattig student.
Videre foregikk dagen omtrent som fredag. Vi hadde slipp, trente på føring av hund i fjellet og fikk tips og råd underveis. Dagen ble avsluttet med en oppsummering og utvelgelse av deltakere for finalen på søndag. Bjørn hadde gått mange runder med seg selv og byttet mening omtrent etter hvert slipp, men til slutt falt valget på: Cassie (vant ToppTreffet), Zilva og Diva. Jeg og Rex var lenge vurdert grunnet Rex sitt gode søk (nesten 1.AK nivå ifølge Bjørn), men grunnet mye ramping av fugl fant han ut at vi hadde større behov for en dag til med instruksjon. Et riktig valg tror jeg.

På søndagen, og den store finaledagen, skulle Bjørn gå som dommer og vi fikk dermed ett nytt instruksjonsparti med ny instruktør og nytt terreng. Vi fikk nok en flott og lærerrik dag til fjells med Ole Martin Karlsen som en artig og flink instruktør. Han la vekt på litt andre ting enn Bjørn, men det ga jo oss bare ny kunnskap. Rex hadde så langt denne helgen hatt en liten tendens til å "henge" på slippartneren sin. Men da Orion, en stor og kraftig hannhund på 4 år, ga han en aldri så liten karamell var det problemet løst...

Helgen ble avsluttet med en oppsummering av helgen og vi fikk tips for videre arbeid med hundene. Rex er en hund med godt søk og fuglearbeid, men han mangler en del på dressuren og respekten for meg som leder. Bjørn mente jeg burde jobbe med apport og lineføring, da dette ville gi meg mye "gratis" i forhold til lederskapet. Ole Martin ba meg også om å sette fokus på grunndressuren. Og til slutt: en kommando skal aldri gis mer enn 2 ganger. Ellers kan man risikere at kommandoen vaskes ut.

Tilbake til artikkelsiden

Sigrid og Rex kontakt: friluftshund(a)gmail.com