Velkommen til Friluftshund.net- friluftsliv med hund og naturglede

    De 5- om dagen

  • 1. Fysisk fostring
  • 2. Hjernetrim
  • 3. Sansearbeid
  • 4. Dagens kosestund
  • 5. Miljøtrening
  • 5omdagen

Hundens 5-om-dagen

I likhet med oss mennesker har også hunder godt av sin dose "5-om-dagen". Det finnes ulike versjoner av denne lille "huskelisten", og her kommer friluftshund.net sin versjon.

Hundens "5-om-dagen" kan sies å være en huskeliste for å sikre hunden din en variert hverdag. Husker du å gi hunden dens "5-om-dagen" vil den mest sannsynlig bli en avslappet, stimulert, veltrent og lykkelig hund som setter stor pris på all den tid den får med deg. Som nevnt i ingressen finnes det flere utgaver av denne listen, og her presenter friluftshund.net sin versjon. Den inneholder 5 punkter vi mener gir en god hverdag for deg og din hund.

#1: Fysisk fostring En hver hund (liten eller stor) trenger sin del av fysiske utfordringer hver dag. å variere disse utfordringene er viktig for å få en veltrent hund og for en friluftshund er det enda viktigere med en godt utviklet fysikk og god balanse.
Iløpet av en uke bør hunden få utfordret både styrke, kondisjon, koordinasjon, balanse og smidighet. Styrke trener hunden ved å trekke, gå i ulendt terreng, kløve og klatring. Kondisjon får den gjennom løping, enten løs eller med deg bak. Linegåing og snørekjøring er fine aktiviteter som trener både hund og eier. Lange turer trener også kondisjon og seighet. Balansering på stokker, forsering av sleipe steiner, ulendt terreng og klatring over stokk og stein trener balanse og koordinasjon. Smidigheten blir også trent av dette. Andre måter å trene smidighet på kan være å utfordre hunden til å krype over/ under stokker, gå sikk-sakk mellom trær eller lignende oppgaver der den må bøye og tøye på seg selv.

#2: Hjernetrim
å gi hunden litt hjernetrim hver dag hjelper til med å stimulere den og hunden får brynet seg på noen utfrodringer. Den må tenke ut løsninger og dette vil den få nytte av når den på tur møter nye utfordringer. En hund som har fått sin dose av hjernetrim vil også være avslappet og rolig i hodet sitt og dermed blir det en behagelig hund å ha i hus. Aktiv dressurtrening, innlæring av nye momenter og ulike "tenke"leker er noen måter å få hjernetrim til hunden på.

#3: Sansearbeid
I likhet med oss mennesker har også hundene våre mange sanser og de bruker disse for å oppdage verden. En hund bør få anledning til å bruke alle sansene sine. Hunder som får bruke sansene, oppdage verden og som får med seg siste nytt fra "lokalavisen" blir nok lykkeligere hunder som også blir tryggere på verdenen rundt seg da de vet hva som foregår i den. Godbitsøk, "avisrunden" rundt nabolaget (alle luktene i grøftekanten) og en tur med fuglekvitter i skogen er noen av mange måter å la hunden få bruke sansene sine på.#4: Dagens kosestund
For å bygge et godt forhold til hunden synes vi her på friluftshund.net at dagens kosestund er viktig. Hunden bør hver dag få litt fysisk kontakt, spesiell oppmerksomhet og kos. Hvor lenge stunden skal vare vil det være individforskjeller på. Noen hunder får nok av 10 minutter mens andre ikke har fått nok etter 10 timer, her får det bli opp til den enkelte hundeeier å se ann hvor mye som passer. En slik stund hver dag er en god måte å trene hunden i å bli håndtert (kjekt når man senere skal sjekke labber, børste eller hunden skal på utstilling) og vi er helt sikre på at dette bygger opp tillit og lederskapsforholdet mellom hund og eier, noe som er viktig når man sammen skal trosse naturens krefter.#5: Miljøtrening og sosialisering
Sosialisering og miljøtrening er to begreper som spres som fjør i vinden innen hundeverdenen i disse dager, og ikke uten grunn. En godt sosialisert og miljøtrent hund vil i de aller fleste situasjoner opptre roligere, mer selvsikkert og takler nye miljø og opplevelser på en avbalansert måte uten hysteri. En turhund vil mest sannsynlig møte på nye utfordringer til stadighet og derfor ser vi på miljøtrening og sosialisering som viktige faktorer i en hunds tilværelse. La hunden oppleve noe nytt hver dag. Hilse på en hund, gå et nytt sted, lukte/ bli kjent med en ny gjenstand el. hver dag.

Tilbake til artikkelsiden

Sigrid og Rex kontakt: friluftshund(a)gmail.com