Velkommen til Friluftshund.net- friluftsliv med hund og naturglede

I bokhylla: Til fjells i Norge

Som en av de virkelige klassikerne innenfor norsk tindelitteratur var det med stor spenning jeg åpnet denne gamle boken. En enkel og gammeldags papirutgave, ville kjendisstatusen være fortjent?

Boken er en samling beretninger fra ulike fjellturer forfatteren har hatt til Norge med artige og utfyllende beskrivelser om både det norske folk, reisefølget og klatringens utfordringer. William Cecil Slingsby, som forfatteren egentlig heter, har blitt kalt "norsk tindesports far" og var en av flere aktive britiske fjellklatrere som brukte sommerferien sin på å utforske norske fjell mot slutten av 1800-tallet. Han er også kjent som førstebestiger av Skagastølstind.

Boken er skrevet med ett muntert og tilgjengelig språk, der naturen, opplevelsene, utfordringene og menneskene blir levende beskrevet gjennom hele boken. For en som liker vandrerlivet bedre enn toppturlivet ble det tidvis vel mye snakk om detaljer knyttet til bestigningene og klatrerutene til den endeløse rekken av topper, tinder, nuter og breer. Dette gjorde boken tidvis litt langdryg for meg, men for en toppturentusiast vil dette antakelig bare berike boken ytterligere.
Den litt endeløse rekken av tindebestigninger reddes alikvel inn av det levende språket og de artige betraktningene om Norge og nordmenn i en helt annen tid. En interessant beretning om et annet Norge der tregulv var luksus og naturens ressurser selve grunnlaget for overlevelsen. At det falt seg naturlig for forfatter med følge å stå opp kl 4 for å gå tur på kun en melkeskvett før man tok frokosten i morgengryet noen timer senere og kveldsmaten først ble inntatt da de omsider returnerte fra fjellene rundt 21 sier noe om tiden boken ble skrevet i. Det er ikke mange vandrere jeg kjenner i dag som anser en 17 timers fjelltur som en akseptabel dagstur, som regel er 8-9 timer en lang dag på tur for oss i dag.

Boken er vel verdt tiden som en interessant beretning om norsk friluftsliv sin spede begynnelse. En klassiker det er verdt å få med seg, spesielt for de som liker å bestige høye fjell, hvite breer eller som generelt lar seg fascinere av, og beundrer, norske fjell. De gode beskrivelsene trigger turlysten.

Tilbake til artikkelsiden

Sigrid og Rex kontakt: friluftshund(a)gmail.com