Velkommen til Friluftshund.net- friluftsliv med hund og naturglede

    Huskeliste:

  • 1. Godt fôr
  • 2. Riktig trening
  • 3. Godt stell
  • 4. Kloklipper
  • 5. Saks med buet ende
  • 6. Potesalve
  • 7. Potesokker
  • potestell

Potestell

På tur er føttene noe av det aller viktigste vi har og gode sko i kombinasjon med varme og tørre sokker er alfa omega for en god turopplevelse. På samme måte er potene noe av det viktigste turhunden vår har og denne artikkelen handler om nettopp det å ta vare på turhundens poter.

Å ta vare på turhundens poter blir det samme som å hindre gnagsår og slitasjeskader hos oss selv. Alle som har gått en tur med gnagsår vet hvor smertefullt det kan være, på samme måte kan turhunden få smertefulle sår og skader som følge av turlivet. Det viktigste vi kan gjøre for å hindre dette er å forebygge problemene gjennom godt potestell. Godt potestell gir en frisk og glad hund, uten smerter, som kan være med på tur i timesvis og dagevis.

Kvaliteten på hundens poter og hvor mye de tåler av belastning før skader oppstår er en individuell kombinasjon av arv og miljø. Arven er det dessverre ikke så mye den vanlige hundeeier kan gjøre så mye med, men miljøpåvirkningen kan vi som hundeiere i det store og det hele kontrollere og her kan mye gjøre for få hundene i topp potekondisjon. Miljøet er en blanding av fôring, stell og trening.

Hva er en toppkondisjonert pote kan man kanskje lure på? I min verden er det en pote med sterke, hele klør uten fliser og avskalling. Med myke, smidige tredeputer uten tegn til slitasje, sprekker eller sår. Pelsen mellom potene er jevnt slitt og det er ingen sår eller sprekker mellom tredeputene, rundt klørene eller andre steder på potene.

Godt potestell starter med god og riktig foring. Ved siden av en riktig basiskost (ett godt fullfor som gir hunden blank pels, sterke og smidige poter, energi og arbeidslyst) finnes det ulike tilskudd til maten som kan bedre kondisjonen på potene. Ett svært vanlig tilskudd er olje av ulike slag. Det finnes flere ulike oljer, deriblant fiskeoljer og seloljer som er rike på omega 3 og 6 og hvetekimolje, disse bidrar til "innvendig" smøring av potene og kan vurderes for å styrke potene. Som bonus får du flottere pels og kanskje en fetere hund? Ved siden av ulike oljer finnes det urtetilskudd, vitaminer og andre former for tilskuddsprodukter som sies å gi bedre poter, klør og pels. Hva man velger å bruke kommer ann på behovet til den enkelte hund. "Less is more" er absolutt en god regel å følge her. Forhør deg også alltid med veterinær og annet fagpersonell før du begynner med tilskuddsfor.

Ved siden av god foring er daglig potestell og potesjekk det viktigste man kan gjøre for å forebygge poteskader. Gå over tredeputer, klør og mellom tredeputer hver eneste dag, vær spesielt nøye med å se rundt og innunder klørene. Potene bør sjekkes minst en gang når man er hjemme og helst morgen og kveld på tur. Gjør potesjekk til en like vanlig rutine som foring og lufteturer. Daglig potesjekk gir deg muligheten til å oppdage potensielle skader før de utvikler seg til virkelige problemer og man kan med det tidlig få satt i gang tiltak for å reparere og hindre forverring av skadene. Daglig potesjekk vender også hunden til å bli håndtert og man kan oppdage andre helseproblemer.

Er tredeputene tørre og/ eller har begynt å sprekke opp, bør de smøres med en fet og god potesalve. Det finnes svært mange potesalver på markedet, men vi her på friluftshund.net har streptolin (spenefett) fra felleskjøpet som en favoritt for daglig bruk til forebygging og smøring av tørre poter. Stor boks, billig i pris og med god effekt, den er også vannfri og mildt antiseptisk hvilket gjør den ideel for bruk vinterstid med minusgrader og på småsår og sprekker for å hindre større problemer. Potesalven brukes på tørre og lett oppsprukkete labber, men bør også brukes som forebyggende behandling om man skal ut på tur i spesielt krevende terreng (f.eks tørt og steinete) og vinterstid hindrer en fet og vannfri salve at det oppstår kuldeskader eller dannes isklumper mellom tredeputene. Sørg for at hunden alltid har kortklipte klør, dette hindrer at klørene sprekker, knekker eller fliser seg opp. Tre ting som alle kan føre til svært smertefulle skader og ødelegge en turhund for godt. På hunder med lang pels mellom tredeputene som det danner seg snø- og isklumper i bør man være flink til å klippe ned pelsen. Husk å bruke saks med BUET ende, stikkskader fra en spiss saks kan fort bli alvorlig.

Potesokker kan brukes både som forebygging av problemer og beskyttelse ved mindre og større skader. Det finnes ett enormt utvalg av potesokker på markedet. Hva som skal brukes til hva blir vel litt smak og behag. Min erfaring er at cordura/ bomullssokker er de beste allroundsokkene. De fungerer bra som beskyttelse på de fleste underlag, men har kanskje ikke optimal slitestyrke på asfalt og veldig steinete og grusete underlag. Fleecesokker fungerer bra på tørt vinterføre, men i fuktigere vær drar de til seg alt for mye vann og møkk. Ulike versjoner av lærsokker er slitesterke og gode på tørt underlag, men er dårlig egnet til vått vær da de rett og slett kan bli ødelagt. Ulike typer av gummisokker holder vannet godt ute og beskytter potene godt, men personlig anser jeg dette som sokker for hunder med spesielle problemer eller skader. For vanlige hunder trengs ikke disse gummiskoene.

Hundene er foret og potene sjekket, det grunnleggende er på plass og det er tid for å gå på tur. De daglige lufteturene og treningsturene er en ypperlig arena for forebygging av skader. Man bør etterstrebe størst mulig variasjon i underlag. Varierende underlag gir varierende slitasje og varierende utfordringer for potene. Denne variasjonen gjør at potene bygges opp og vennes til ulike underlag, dette styrker potene og vil øke motstandskraften mot slitasje. Grus, asfalt, stein og sand er relativt harde og tøffe underlag for potene, mens gjørme, jord, gress, lyng og mose er relativt snille og myke underlag for potene. En turhund må kunne bevege seg på alle typer underlag og dermed må den også vennes til ulike underlag. Ved siden av variasjon i underlaget er det viktig å variere treningen, men dette gjelder jo også den generelle fysikken og ikke bare potene. For optimal potekondisjon må hunden trenes og tilvennes ulike underlag over tid slik at motstandsdyktigheten og slitasjestyrken rekker å bygge seg opp.

Godt potestell gir gode poter og vi håper at våre råd kan hjelpe deg til å få en hund med toppkondisjonerte poter.
Vær nøye med potestellet og du vil få en hund som er med deg på lange turer i mange år. God tur!

Tilbake til artikkelsiden

Sigrid og Rex kontakt: friluftshund(a)gmail.com